• Date 26.02.2016
  • Branch Petrochemie
  • Location Botlek

Haven Rotterdam boekt overslagrecord door olieproducten

De goederenoverslag in Rotterdam is in 2015 in totaal 4,9 procent gestegen tot 466,4 miljoen ton. Die stevige groei komt bijna volledig voor rekening van de toegenomen overslag van ruwe olie en olieproducten.

Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam: ‘De lage olieprijs zorgt voor hoge marges bij de raffinaderijen, zodat ze veel ruwe olie laten aanvoeren om te raffineren. Dat geldt niet alleen voor de raffinaderijen in Europa maar ook voor die in Rusland. De laatste produceren relatief veel stookolie die via Rotterdam naar het Verre Oosten wordt verscheept. Het gevolg is een toename van de overslag van ruwe olie met 8 procent en van olieproducten met 18 procent.’ Naast een forse toename van de overslag van stookolie, werd meer gasolie en diesel aangevoerd voor de Europese markt. De overslag van LNG nam maar liefst 91,3 procent toe. Absoluut gezien is dit echter met 2,3 miljoen ton nog een klein segment.

Ondanks dat de haven haar groei dit jaar aan de olie dankt, bevindt de haven zich volgens Castelein in een transitiefase: “De noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan maakt dat de haven enerzijds volop bezig is met energie-efficiency en anderzijds met de ontwikkeling van duurzame energie en biobased chemie. Rotterdam heeft nu al een van de meest energie-efficiënte raffinage- en chemieclusters en het grootste biobased cluster ter wereld.’

BRON: vrijdag 15 januari 2016, Petrochem.nl.